Ingrediënten
60 g walnoten (bakje 60 g)
2 sneetjes witbrood
200 g paddenstoelen seizoensmelange
1 tl gedroogde tijm
4 el olijfolie
10 tenen knoflook
1 kalkoen (kalkoen 2.5 kg)
50 g boter
150 g gerookt ontbijtspek (pakje 150 g)
Keukenspullen:
braadslee
vleesthermometer
Berreiding:
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Snijd de paddenstoelen fijn en hak de walnoten grof. Snijd het brood in stukjes. Snijd 4 gepelde tenen knoflook fijn en meng met de paddenstoelen, noten, brood, tijm en 2 el olie. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Vul de holte van de kalkoen met het mengsel.
Smelt de boter in een steelpan. Laat van het vuur af 5 min. afkoelen. Voeg de rest van de olie toe. Bestrijk de kalkoen met een bakkwast met het botermengsel, bestrooi met peper en bedek de borst met het spek. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Leg de ongepelde tenen knoflook eromheen.
Zet de kalkoen in het midden van de oven. Bedruip elke 20 min. met een lepel van het bakvet. Braad de kalkoen ca. 135 min. Controleer na 1 1/2 uur regelmatig op gaarheid. Steek de kern- of vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Bij 70 ºC is de kalkoen gaar.
Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden. Bon appétit!
Bereidingstip:
Kookstaptip:
Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.