GROOTMOEDERS SUKADELAPPEN
Ingrediënten:
- 4 sukadelappen (700-800 gram)
- 2 uien, in halve ringen
- 2 eetlepels bloem
- 40 gram boter
- 6 deciliter bouillon
- 3 eetlepels azijn of 0,5 wijnglas rode wijn*
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- versgemalen zwarte peper, naar smaak
*Grootmoeders variant wordt doorgaans met azijn bereid. Maar een luxere (‘zondagse’ variant, zoals oma zou zeggen) met wijn is ook heerlijk. Super jus!
Grootmoeders sukadelapjes maken
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid het met peper.
- Verhit de boter in de pan en bak het vlees in 5 minuten bruin. Haal het uit de pan en hou warm, bijvoorbeeld in aluminiumfolie.
- Bak de ui 4 minuten in het braadvet. Voeg de bloem toe. Bak 3 minuten.
- Voeg bouillon, wijn, tomatenpuree en laurierblaadjes toe. Roer en breng aan de kook.
- Zet de pan nu op de kleinste pit van het fornuis, eventueel met een vlamverdeler. De bouillon hoeft nu niet meer te koken. Doe het vlees in de pan en laat minimaal 2 uur sudderen met het deksel op de pan.